Thursday, September 4, 2008

miskin dan kaya

dunia hari ini,kita boleh lihat pelbagai gelagat manusia....ada yang suka melepak n usha2 awek or balak...n de yg lepak utk menenangkan jiwa kacau...kita juga boleh melihat cara orang berada dok melepak dan aksi mereka....kekadang aku terfikir..adakah orang berada ni tul2 ada duit ataupun buat2 ada duit?tapi bagi aku itu semua xkeysah tapi kekadang jadi orang sederhana pon aku dh rasa bersyukur..coz xde r nk pk psl duit n xde r nk lbey2 klu nk bli pe2...tapi klu orang yg berada ni susah n xley hdup klu diorng xde duit 1sen pon...cuba korng byngkn?klu org yg sederhana ni xakan rasa tension sgt coz dh biase untuk berjimat cermat..tetapi bg org yg berada ni,tiada duit di tangan merupakan masalah besar bg dirinya....memang lah setiap orang de masalah kewangan..aku xnafikan...tapi aku dapat rasakan orang yg berada lagi rasa bermasalah dari orang yg sederhana ini...ialah,orang berada ni memang sentiasa ada duit n xde mslh klu nk bli pe2..but bla time xde duit n xley plak nk draw..diorng akan rasa tertekan...btw..kita kne ingt..duit kita itu sebenarnya bukan duit kita sahaja..tetapi ada untuk orang lain..contohnya fakir miskin dan lain2...kita digalakkan untuk bersedekah..so,di bulan yang mulia ini apa salahnya if kita bersedekah..dan janganlah mengharapkan apa2 balasan dariNYA...kita bersedekah adalah untuk menambahkan amalan dan pahala kita...

btw...ni je aku nk stry..sory r..coz ayt xsdp n cm pe2 jerk coz aku ngh pening kepala..huhu

13 Comments:

  1. mocQachinno said...
    dh slalu update blog blek dh ek. tazkirah Ramadhan plak tu.bgos2! Keep it up!
    \(^_^)/
    sYafiQ said...
    hehe..tu r...b4 ni sbnrnye de je bnyk cite but xde mse nk type r..hihi...ni je time bosan2 rse nk mengarang ayt..hihi...tp x r cm org tu speaking je smua...hihi
    mocQachinno said...
    amboi..perli nmpk!
    .rabiatulhuda alsagoff said...
    ustaz..
    ::.chocolate ice.:: said...
    mende yg ko duk mengarut nie sapik...
    Daoz said...
    tataw pon nk comment pe tp tetap nk nyampuk jgak.
    sYafiQ said...
    haha...
    eqa:ne de perli..bnde btul..hihi

    huda:ne de ustaz kat sni...huhu

    bob:nth r bob..aku pon xtau pe aku mngarut ni..hihi

    daoz:ko ni nyebuk je r daoz..haha
    nota.kematian said...
    hehehe
    tak paham sebenarnya apa yang si sapik ni bebel,
    hahahaha.
    tapi akk tau laaa sapik tengah beri tazkirah ni
    bagus bagus..
    miSz eRsha said...
    budak ni tgh mamun ke pe time blogging.. huhuhu
    .rabiatulhuda alsagoff said...
    b my fwen 4 eve..
    promise me..
    nyda said...
    oit abon!!
    dah abes blaja abc dah ye???
    patut rr..
    dah pandai menulis dah anak mak ni
    ari tu lame tak hapdet..ngah blaja abc le tu..
    ngahahaha~
    sYafiQ said...
    hihi..tau xpe..dh pndi dh..hihi
    bkn stkt abc jerk..no pon dh khatam dh..hihi...
    no pon blajo ikt binary..bkn no biase..haha
    FendyHekka said...
    Errr... ABC? Niat pose igt?

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails