Wednesday, September 17, 2008

Pernahkah Anda terfikir, bagaimana agaknya cara orang cemerlang berfikir?

Adakah mereka ni selalu serius, dengan muka yang tak pandai senyum, dahi berkerut dan kening yang bersambung?

Sebenarnya tak macam tu. Jadi, bagaimana orang cemerlang berfikir agaknya?

Jawapannya ada di dalam soalan. Maksud saya, question is the answer.

Orang-orang yang cemerlang, berfikir dengan menanya soalan pada diri sendiri. Bila terlihat sesuatu dan saat mereka mengagumi sesuatu, akan timbul soalan-soalan di minda mereka.

Misalnya, bila terlihat orang lain yang lebih berjaya, mereka menanya diri sendiri dengan soalan bagaimana, dengan apa, cara apa, sebab apa, untuk apa, mengapa, bila. Contoh soalan yang timbul di fikiran mereka adalah seperti..

Bagaimana aku boleh berjaya sepertinya?
Bagaimana aku boleh mengejar pencapaiannya?
Dengan apa aku boleh berjaya seperti dia?
Sebab apa aku mahu berjaya seperti dia?
Untuk apa aku mahu berjaya dan sebab apa?
Bila aku mahu berjaya?
Dalam waktu apa aku mahu berjaya menggapai pencapaian sebegitu?

Jika kita mahu cemerlang, perlu tiru cara orang cemerlang. Mulai hari ini, latih diri Anda menanya soalan pada diri sendiri, sebanyak yang mungkin.

Lama kelamaan, ia membuat Anda fokus. Apa yang Anda fokus di fikiran, itulah yang ditarik datang pada Anda

13 Comments:

  1. mocQachinno said...
    sblm ni eqa pnah t'pk..
    is there another part of syafiq?
    selain dr prangai yg mcm bdk2 n ske knekn owg x kre usia, rupa, bangsa, agama n saiz.
    now i found the answer.
    dia dh ltak all of the 'other part' tu dlm blog dia so yg tggal ialah prangai dia yg mcm bdk2 n ske knekn owg x kre usia, rupa,bangsa, agama n saiz.
    in person cm x cye je syafiq yg ckp cmni. x kate impossible cme agk susah la.ke ni plagiat dr mne2? hehe..
    jgn marah ye syafiq..sje tumpang lalu.

    ps:tu gmba time ble tu?
    sYafiQ said...
    hihi..
    dh agk dh...msti kmu xcye ek...
    xkeysh pon kmu cye ke x fiq yg type ni smua..hurm..but..
    ni r syafiq adnan...
    org lain xkn ley bca fikiran dia n xley nk detect pe ati dia berkata...
    pic tu time thn lps.
    time fiq grade:p
    haha
    Farani Mustafa said...
    Ko grad betul2 baru ko taw, hahaha!
    nyda said...
    buekkk..
    duhh...
    ntah bile la die grad
    huhuhu
    ala eqa..dah name pun pelakon
    of course le pandai berlakon
    dan sembunyikan 'the other part' tu
    ngeh3..
    tapi bagus la..nasihat org guna blog
    kalau nak nasihat depan2 org
    kang kene paku plak
    haha~
    sYafiQ said...
    rani: wei..aku grad nxt year r beb..aku nk ko dtg time aku grad..haha

    nyda:tul tu kak nyda..hihi..biase r pelakon..dimana2 pon bley berlakon..stkt ump ni..dh biase sgt...haha...
    lg 1 klu sy bg nasihat face2face..kang de yg tnsion dgr kang..haha
    .rabiatulhuda alsagoff said...
    eqa : tu la syafiq yg sbnr...ms knl die mule2 dlu...huda sngke kn die umo 20 lebey...sbb muke die sgt matured + pmikiran die sgt matured...n thp pmikiran die jauh kdpn...tp last2 tau2 die sbaye huda n then br la tau pangai die kt lua cm ne...ske sakat org,gile2,happening,happy-go-lucky n sorg yg sgt ceria...skg...huda dh tau syafi adnan yg sbnr...dlm blog die...org xkn sangke die kt lua sgt jauh beze ngn ape ngn die dlm blog nih..
    p/s:huda sgt2 respek fiq...
    sYafiQ said...
    hurm....pe r huda ni...fiq xde r cmtu sgt pon..jst light2 jerk..hihi
    myb fiq bnyk xprient kot n keadaan fiq r slalu wat fiq ske explore mcm2 bnde...hihi
    .rabiatulhuda alsagoff said...
    experience yg mmtgkn fiq...
    x sume org akan cpt mtg bile dh lalui mcm2...
    mcm huda...
    smpai skg x mtg2 lg...
    still childish...
    tah bile br nk mtg...
    sbb tu la huda respek fiq...
    respek muhammad syafiq adnan...
    krn pengalaman yg mmtgkn fiq...
    + mcm yg fiq kte...
    fiq ske explore mcm2...
    huhu....
    ape2 pn u r such a nice person that i ever met..
    sYafiQ said...
    hurm..
    myb tul pe yg huda ktakan tu...
    tp umo kta klu dh 20 ni spttnye dh matang...coz kta dh ley brdikari sndri...jgn r respect fiq smpi cmtu..
    de lg org yg lg mantap dr fiq ni..
    .rabiatulhuda alsagoff said...
    myb huda jns mtg lmbt kot...
    btw huda dlm proses nk mmtgkn diri huda...
    huda da nk 21 da awl thn dpn..
    huhu...
    sptt nye...
    dlm umo cm tu...
    huda da kne matured da...
    wawawa...
    fiq kte la ape yg fiq nk kte...
    tp ape huda tau...
    huda xpnh g jumpe org yg mtg mcm fiq...
    klu fiq nk tau...
    23 oktober tu...
    bday kwn huda gak...
    name die muhammad syafiq gak...
    tp muhammad syafiq b manap..
    umo die skg 21...
    tp die x mtg pn mcm fiq..
    2 syafiq pd tarikh yg sm nama yg sm cume thn lahir je bbeza + org yg bbeza...
    huhu...
    .rabiatulhuda alsagoff said...
    huda ade tagged fiq...
    bc la blog huda...
    Echam said...
    gile r!!
    mcm x caye ko nyer tajuk "Bagaimana Orang Cemerlang Berfikir"
    mcm mne ko blh trfkir tjuk nie??
    aku btul2 musykil smpi skrg..
    IRAMAHATI said...
    Uiks..sentap plak sy nengok gambar insan2 cemerlang kat blog capik nih...hehe.. papepun, sy mendoakan capik dan smua ahli senandika sama beroleh kecemerlangan dunia dan akhirat..

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails