Sunday, April 12, 2009


aku dah bosan n lali dengan soalan cam ni.aku tahu korang semua sayangkan aku n nak aku sambung stdy.tapi aku dah memang tak nak sambung.

mayb korang tak kenal aku kot.

bila MUHAMMAD SYAFIQ ADNAN cakap tak nak,maka tak akan buat lah dia.
itulah diri aku.

tapi bila aku cakap nak,aku akan buat sampai berjaya.


aku bukan sengaja tak nak sambung.aku ada alasan yang munasabah dan aku dah fikir ini semua untuk masa depan aku. bagi aku,kalau aku sambung ijazah,ijazah cuma hanya pada sijil sahaja.n kita tak tahu apa yang terjadi dalam 3tahun lagi.betul tak?mana tahu,industri di Malaysia ini hampir 90% tak beroperasi.

antara alasan aku kenapa tak nak sambung :

1. aku tak nak susahkan mak aku lagi
2.aku nak cari rezeki sendiri

3.aku tak nak buang masa 3tahun aku dengan belajar dan keluar tak dapat apa2

4.aku nak dalami bidang bisness

5.aku nak semua orang tahu bisness lah buat orang boleh kaya

6.aku nak capai hajat aku sendiri

7.aku nak nampakkan hasil 3tahun aku bekerja@bisness dari berlajar

8.aku nak tunaikan tanggungjawab aku sebagai seorang abang

9.aku nak tolong mak aku,keluarga aku & orang2 yang susah


aku harap korang paham.aku bukan nak memperkecilkan sesiapa yang ambil Ijazah,tetapi,cuba korang fikirlah sendiri,dalam masa 3tahun korang belajar.apa yang korang dapat?aku rasa korang banyak enjoy dari belajar.seriusly aku cakap.coz aku pon pernah jadi student IPTA.


sebab itulah aku rasa,its better aku mula hidup baru. aku cari kerja n at the same time,aku cari pengalaman dalam bisness ni.

aku harap,apa yang aku pilih ini adalah betul dan mendapat pertolongan dariMU Ya ALLAH

aku harap,kawan2 aku semua dapat support aku dari belakang.

10 Comments:

  1. nadia said...
    yelah..baekla encik syafiq..
    sapela yg pakse kamu tuk sambung blja...hmm...
    tp xyahla perkecilkan org yg smbung stdy..ilmu tu kan bagus..nabi kan suke kte sentiase mencari ilmu tu...sebahagian drpd ibadah..huu
    tp dont worry...watla ape yg kamu rase kamu suke smpai berjaye...sy sntiase doakn kamu...huu..
    gud luck!!
    chaiyokk!!!!!
    sYafiQ said...
    hurm...
    sy xkutuk pon spa yg smbg bljr..mmg pon blajar itu adalah ibadah.
    tapi kini.remaja lebih banyakkan bermain dari berlajar..
    itu kenyataan.
    bagi sy,dari membazirkan duit ibu bapa menanggung kita untuk berlajar,lbey baik duit itu kita bagi kat orang2 yg mmrlukan.
    tidak begitu cik najwa?
    nadia said...
    iye...tu tuk org yg malas..huuu..
    klau org yg btol2 nak blaja...laen pulak ctenye kan..huuu..
    ala..ni sume tpulang pd dri masing2 la..nak blja ke nak stdy...hmm.
    lg 1, skg ni student blaja gune ptptn..bkn wet parents pon..
    lg 1, parents wil b proud if their sons stdying in ipta or ipts..
    it doesnt matter..
    stdyg is a very good thing, not a bad thing...
    sYafiQ said...
    yup..dats rite syg..
    but then,myb pndpt kita lain..hihi

    btw,sy dpt ptptn sket jerk..huhu

    mmg btul parent will proud with their son
    ♥.misz luna.™ said...
    ape2 je la syafiq..


    wat la ape yg rs betul..


    tp jgn mengkutuk yg laen krn impian kmu tu..


    cheers!
    gudluck!
    BD Fabregas said...
    cukuplah aku belajar 4 thn kt ump ni.. pasni pikir nk cr duit ngan kawen jek, hahaha..
    luvlyhoneym(my idol give me da name) said...
    yes...a.long,alg sokong sgt2.. kte ada pnpt yg sm.alg stuju sgt2 sb apa yg nk dicapai ialah matlamat kte.matlamat ab.long tu sama dgn alg..so dats why alg sokong.. n klu alg ditmpt abg long skrg pun alg akn bt mcm 2.sape2 yg ada ijazah mmg kte smua respect gler kan..tp cuba kte tgk dunia skrg.. ada degree pun rmi yg menganggur.. kuar xdpt keje...Klu matlamat kte or cita2 kte nk jd ahli bisnes so apa yg perlu bt pertama skali kutip pengalaman dulu,kumpul duit nk bt modal..9/10 rezeki itu dtg drpd bisnes..rasulallah pun bt bisnes,so sape2 yg bt bisnes 2 ikut sunah rasulallah ler.. tp bisnes halal jer.. ok long apa2 pndpt komen or anything ajer email alg atau tnglkn msj kt blog alg..
    Wahida said...
    wah...bagusnye kamu..
    sYafiQ said...
    to luna:
    sy xmngutuk pon org yg amek dgree..tul x?sy ckp ni tntng dri sy jerk..xde kaitan ngn org lain..

    to BD:
    kahwin tu nanti r bro.bla dah stabil,barulah kita mencari jodoh kita..

    to tgku nur hanim:
    thnks along,abg long skunk dah pk dah.mmg abg long nk msuk dunia bisness lps ni.but abg long nak kje makn gaji dlu.then,bila dah de experience,baru abg long nak run bisness sndri.psl yg bisness santan tu,pak long mmg klu ley nak sruh abg long run secepat yg mungkin.coz kat tmpt abg long ni xde org wat bisness tu lg..

    to wahida:
    thnks
    nadia said...
    pendapat kte xlainla..
    cume sy xstuju yg kamu ckp org yg wat degree tu cam sia2 je wat degree...huu
    selain drpd dpt sekeping sijil..kte kan dapat berkat ilmu dr Dia..huu..
    jgnla pk -ve psl blaja tu...
    pk +ve..n xde sape leh pakse kamu tuk blaja klau kamu sndri xnak..
    hmm..ape2pon..sy sentiase sapot kamu xkrela kamu blja ke keje ke..its a good work u've known wat u want to do than do nothg...
    dont worry~ gud luck..!!

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails